قلم، نشریه انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه

قلم، نشریه انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه

آمریکا: دیگروشی و ماجراجویی (مطالعه‌ی تصویرشناختیِ دیگربودگی در رمان‌های طلا و موراوژین نوشته‌ی بلز ساندرار)

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان
گروه فرانسه، دانشکده زبان دانشگاه اصفهان ،اصفهان ، ایران
چکیده
سفر و جابه‌جایی به مکان دیگر انسان را در مسیر شناخت مفاهیمی مانند دیگربودگی ، دیگروشی و ماجراجویی قرار می‌دهد. اگزوتیسم ، پدیده‌ای شگفت‌انگیز و ناآشناست که به دوردست‌ها مربوط می‌شود. در ادبیات، اگزوتیسم به مجموعه‌ای از تفاوت‌های فرهنگی، جغرافیایی و مردم‌شناسی اطلاق می‌شود که بیانگر ذوق و قریحه‌ی نویسنده نسبت به مناطق و فرهنگ‌های دوردست است. ایماگولوژی یا تصویرشناسی نیز به عنوان زیرمجموعه‌ی اگزوتیسم، به بررسی تصویرِ فرهنگ و هر آنچه غیرخودی است در فرهنگ خودی و غیرخودی می پردازد. در مقاله‌ی توصیفی-تحلیلیِ حاضر با تکیه بر تصویرشناسی، دو اثر طلا(1925) و موراواژینِ(1926) ساندرار را تجزیه و تحلیل خواهیم کرد تا با بررسی دیدگاه او در مورد عناصر غیر بومی در مقابل عناصر داخلی، انگیزه‌های نویسنده را از نظر سفر و ماجراجویی بیابیم. این نویسنده علاقه به دیگری را با پرداختن به اخلاقیات و رسومات منسجم کشورها جایگزین می‌کند و میل کمتری به خودِ عوامل کنجکاوی نسبت به دیگری نشان می‌دهد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


Catovic, E., (1976). L'aventure dans l'œuvre romanesque de Cendrars, Mémoire, Trois-Rivières, Université du Québec à Trois-Rivières, 1976.
Cario, L. et Régismanset, Ch., L’Exotisme et la littérature coloniale, Paris : Harmattan, 1911/2016.
Cendrars, B., Moravagin, Paris : Grasset, 1926.
Cendrars, B., L’Or, Paris : Gallimard, 1997.
Colin, P., « Identité et altérité », Cahiers de Gestalt-thérapie, 9,  52-62, 2001.
Fléchet, F., « L’exotisme comme objet d’histoire », Hypothèses, 1 (11), 15-26, 2008.
Kawczak, P., Le jeu du rêve et de l’action. Étude du roman d’aventures littéraires de l’entre-deux-guerres, Éditions Nota bene, Sillage, 2022.
Lévi-Strauss, C., Tristes Tropiques, Plon : Paris, 1955.
Leroy, C., Tout autour d’aujourd’hui, Paris : Edition Denoël, 2003.
Moura, J.-M., La Littérature des lointains. Histoire de l'exotisme européen au XXe siècle, Paris : Edition Champion, 1998.
Perrin. C-M., Le Carnavalesque du portrait de l’Amérique chez Céline et Cendrars. Université de San Francisco, 2015.
Pomeau, R., L’Europe des Lumières, Paris : Stock, 1966.
Staszak. J-F., Qu'est-ce que l’exotisme ?, Genève : Revue genevoise de géographie, 2008.
Todorov, T., Nous et les autres, Paris : Seuil, 1989.
دوره 20، شماره 39
مرداد 1403
صفحه 227-248

  • تاریخ دریافت 07 اسفند 1402
  • تاریخ بازنگری 01 مهر 1403
  • تاریخ پذیرش 10 مهر 1403