قلم، نشریه انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه

قلم، نشریه انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه

رابطه بین ادبیات و فلسفه: آزادی انسان از دیدگاه دکارت و اسپینوزا

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسنده
چکیده
ادبیات نمی تواند فلسفه را نادیده بگیرد زیرا انجام یک پژوهش جدی درباره برخی از مفاهیم و معانی اساسی در ادبیات، بدون در نظر گرفتن آن مفاهیم و تحول آنها در فلسفه امکان پذیر نیست.
برای مثال، ارائه زمینه پژوهش در مورد مفهوم آزادی انسان در آثار نویسندگان و شعراء بررسی تحلیلی - انتقادی این مفهوم را در افکار و آثار فیلسوفان می طلبد.
در این مقاله کوشش شده است تحلیلی موشکافانه از مفهوم آزادی انسان در فلسفه دکارت، با در نظر گرفتن تحول آن در افکار و آثار اسپینوزا، ارائه شود. دکارت اراده انسان را آزاد، مطلق و بخش ناپذیر می داند. از دیدگاه او ماهیت اراده آزاد انسان همان آزادی انتخاب بین دو متضاد است. آزادی مطلق و بدیهی اراده، مورد نظر دکارت، در فلسفه اسپینوزا رنگ میبازد تا سرانجام به نوعی برداشت حکیمانه از جبر ردای آزادی، منجر شود.
 
کلیدواژه‌ها

دوره 3، شماره 5
شهریور 1386
صفحه 53-64

  • تاریخ دریافت 03 مرداد 1396